lauantai 26. tammikuuta 2013

Relaxation

 

”Hengitä syvään ja tunne kuinka lämpö virtaa kehoosi. Olet rento, täysin rento ja äänet ympärilläsi vaimenevat.”
 
 
weheartit
 
 
Rentous… Kuinka vaikea tuo pieni asia onkaan todellisuudessa? Aika ajoin olen huomannut, että rentoutuminen on itselleni hieman helpompaa ja toisinaan taas aivan mahdotonta. Turha kai sanoa, että lähiaikoina rentoutuminen on ollut kaikkea muuta kuin luonnollista…
Helppohan sitä on esimerkiksi maata tai istua aloillaan, mutta rentous on siitä kyllä kaukana. Keho on kuin rautakanki ja ajatukset ovat jatkuvasti karkaamassa tai sitten niitä ei yksinkertaisesti edes ole. Rentoutumisen täytyisi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Kokonaisuus ei toimi, jos toinen puuttuu.
 Jos itsensä saa lopulta hetkeksi irtautumaan jatkuvasta suorittamisesta, niin ei mene kauaa kun huono omatunto alkaa huutaa pään sisällä. Laiska, saamaton idiootti! Et ole tehnyt mitään hyödyllistä, et ansaitse tuntea hyvää oloa, etkä rentoutua!
Näin kirjoitettuna kuulostaa aika sairaalta…
 
Listaan tähän muutamia asioita, joiden olen huomannut auttavan itseäni rentoutumaan ja unohtamaan jatkuvan suorittamisen.
 
1.       JOOGA
 
Aloitin joogan vasta viime syksynä, mutta en ole katunut päätöstäni kertaakaan. Alussa
keskittyminen on vaikeaa, mutta tunnin loputtua tajuan joka kerta, että aika on hujahtanut
vauhdilla, enkä ole ehtinyt panikoida tulevaa päivää. Harjoitus on siis kai onnistunut. J Lisäksi
notkeus on lisääntynyt ja jooga-aamuina sängystä ylös pääseminen on helpompaa. Olisi ihanaa
päästä joskus täysin sisään tuohon jooga-maailmaan ja löytää se sisäinen tasapaino!
 
weheartit
 

2.     VYÖHYKETERAPIA
 
Vyöhyketerapiassa olen käynyt säännöllisen-epäsäännöllisesti reilun vuoden. Lähiaikoina hieman useammin kuin aiemmin.  Jokainen hoitokerta on täysi nautinto! Arjen luksusta minulle. Vaikka mieleni ei aina täysin ehtisikään tyyntyä, tunnen kuinka keho on saanut tarvitsemaansa rauhoittumista. Lisäksi lämpötyynyt hellivät kaltaistani vilukissaa. Olo on hoidon jälkeen raukea ja aineenvaihdunta toimii. Yes, that I need!
 
3.       LUKEMINEN
 
Tämän varmasti jokainen tietää: hyvän kirjan parissa aika lentää kuin siivillä. Kyllä, olen aina pitänyt lukemisesta ja luen edelleen melko paljon. Nykyisin vain juuri sen oikean ja kunnolla mukaansatempaavan kirjan löytäminen on aiempaa vaikeampaa. Mutta muuten en ole kovin nirso kirjojen suhteen. Eri tyylit kelpaavat melkein laidasta laitaan. Olen lukenut kirjoja Tuntemattomasta sotilaasta Candace Bushnellin Sinkkuelämää-romaaneihin ja aina Stephen Kingin teoksiin asti.

 
 weheartit
 

4.      ELÄIMET
 
Eläimissä ja ylipäätään luonnossa on jotain outoa taikaa. Itsensä ja oma olemuksensa on jotenkin helppo unohtaa. Ne pienet hetket, jolloin tunnen olevani kiinni hetkessä, tapahtuvat poikkeuksetta eläinten seurassa. Ei turhaan sanota, että eläimet ovat terapeuttisia! Rauhallinen samoilu luonnossa on myös aivan erityisen ihanaa, mutta lähiaikoina se on itselleni ollut hieman hankalaa.

 
 weheartit
 

Näiden neljän erityisen asian lisäksi mieleeni tulevat mm. saunominen, hyvä elokuva ja jokin käsillä tekeminen, kuten askartelu tai vaikkapa kirjoittaminen.  Kuitenkin, kuten sanoin, yhä harvemmin kykenen niistä kunnolla nauttimaan. Elämä tuntuu niin pakonomaiselta ja suorittamiselta, että nautinnon löytäminen tekemisestä ja olemisesta on todella vaikeaa. Mutta en tahtoisi vielä luovuttaa, eivät tunteeni ole vielä kokonaan kuolleet. Toivon niin.
 
Omia rentoutumiskeinojaan saa kertoa! J

6 kommenttia:

 1. No mä rentoudun sillä et luen jotain hyvää kirjaa tai katon jotain hyvää ohjelmaa (ncis, mentalist, olipa kerran jne), saunaki muuten mut välillä rupeen ajattelee siel liikaa :/ ja sit tykkään kans näperrellä kaikkii koruja ja virkata/kutoo, niillä saa tosi hyvin ajatukset siirrettyy muualle :) musiikin kuuntelu siihen asti kunnes sisäistän ne sanat ja alan itkee ja keksin lisää asioita jotka saa mut itkemään vielä enemmpän ja sitte onki taas entistä ahdistuneempi olo.
  Muuten en oikeestaan saakkaan itteeni rentoutuneeks. Se, että makais tai istuis vaan jossain hiljaa on mulle liian tylsää, tahdon rentoutua mutta en tavalla joka musta tuntuu tylsältä, kuulostipas hankalalta, mutta tajusit varmaankin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle käy samoin: ajatukset alkavat levottomiksi, vaikka keho rentoutuisikin!
   Kyllä tajusin pointtisi. :)

   Poista
 2. Mulleki rentoutuminen rentoutusharjotuksissa on todella vaikeaa. Ajatukset vaan alkaa harhailemaan muutaman minuutin jälkeen ja muutenki on jotenki sellanen ei rento -olo. Siksi oon alkanu jopa vihaamaan rentoutusharjotuksia.

  Muuten osaan kyllä rentoutua kotona helposti. Kattelen telkkaria, luen ku on lukemiskausi menossa ja värkkäilen jotaki pientä(esim jouluna lahjoja ja kortteja ja nyt muuten teen japanilaisia ristikoita tai askartelen jos jotaki kivaa tulee mieleen). Kodin ulkopuolella luontoa lukuunottamatta en osaa oikein rentoutua, mutta kotona se tuntuu onnistuvan ihan hyvin.

  Hyvä että sulla on ainaki joitaki tapoja joilla voit rentoutua. Se on kuitenki tärkeetä jaksamisen kannalta ja nuo kuulosti mukavilta jutuilta kaikki:) Ei kannata luovuttaa rentoutumisen suhteen. Sä ansaitset hyvää oloa. Kannattaa ainaki yrittää etsiä pienistä asioista nautintoa ja ku se onnistuu ni lopulta huomaa ettei se elämä ookaan niin kamalaa ja vaikeeta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanan pitkästä kommentista!
   Minullekin kotona rentoutuminen on usein ollut helpompaa kuin jossain muualla. Kadehdin niin ihmisiä, osaavat ottaa elämän ei-niin-vakavasti ja rennosti, joka paikassa. Mutta eiväthän kaikki voikaan olla samanlaisia.
   Yritän kovasti löytää vielä sen rentoutumisen salaisuuden. ;)

   Poista
 3. " Jos itsensä saa lopulta hetkeksi irtautumaan jatkuvasta suorittamisesta, niin ei mene kauaa kun huono omatunto alkaa huutaa pään sisällä. Laiska, saamaton idiootti! Et ole tehnyt mitään hyödyllistä, et ansaitse tuntea hyvää oloa, etkä rentoutua! "

  Tää on just mun suusta!!! Itse olen lukion jälkeen yrittänyt opiskella sitkeästi 2 eri alaa, mutta molemmat jääneet kesken sairaslomien takia.. tälläkin hetkellä vuoden saikku kirjoitettuna. masentaa aivan saatanasti kun on kamala halu suorittaa ja tehdä, mutta väsymys on niin valtava helvetin pitkistä yöunista huolimatta. "lohduttavaa" etten ole ainut... muut ihmiset ei tunnu ymmärtävän tätä jäätävää väsymystä :S ihan kun elämä ei olisi tarpeeksi hankalaa ilman sitä. pystyn niin paljon samaistumaan suhun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin ja mulle on tuputettu vaikka kuinka noita rentoutumisharjoituksia. ne turhauttaa ja ahdistaa niin kamalasti vaikka olenkin yrittänyt niitä tehdä!

   Poista